România va cumpăra 32 de avioane multirol F-16 din Norvegia, cu 450 milioane de euro

România va cumpăra 32 de avioane multirol F-16 din Norvegia, cu 450 milioane de euro
România va cumpăra 32 de avioane F-16 din Norvegia | FOTO - @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene
Publicat: 10/12/2021, 16:32
Actualizat: 04/11/2022, 15:59

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a transmis Parlamentului României o scrisoare prin care solicită aprobare formală pentru achiziția a 32 de avioane de vânătoare F-16 din Norvegia. Potrivit legislației, pentru achizițiile de tehnică militară de peste 100 de milioane de euro, Ministerul Apărării Naționale (MApN) are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 2012, 2015 și 2019, Programul esențial de înzestrare ”Avion multirol al Forțelor Aeriene” prevede înzestrarea, graduală, a Forțelor Aeriene Române cu 48 de avioane multirol F-16, care vor constitui trei escadrile.

Până în momentul de față, România a achiziționat deja 17 avioane F-16, din Portugalia, iar SUA au oferit suportul logistic pentru modernizarea acestora. România și compania Lockheed Martin – producătorul avioanelor F16 – au semnat încă din 2017 un acord pentru transferul de tehnologie pentru mentenanța și repararea avioanelor F16 la Aerostar Bacău. Ministerul Apărării a purtat discuții cu mai multe state membre NATO despre posibila achiziție de avioane F-16, potrivit acestei scrisori transmise Parlamentului: Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia și Grecia, numai că singura țară dispusă să vândă aeronavele a fost Norvegia.

Au apărut și semne de întrebare referitoare la vechimea acestor aeronave F-16 – aproximativ 40 de ani -, dar surse din Apărare au declarat, pentru GÂNDUL, că un astfel de interval de timp nu trebuie să ”sperie”.

”Avioanele, chiar dacă sunt «vechi» din punct de vedere al anului de fabricație, primesc upgrade constant, la diferite intervale din timp, din toate punctele de vedere, atât în ceea ce privește motoarele – care sunt schimbate -, cât și a softului, a celorlalte componente etc. Cu alte cuvinte, avioanele sunt «întinerite», iar un avion care primește un upgrade corespunzător mai poate zbura chiar și 15 ani”, au declarat sursele respective.

În scrisoare transmisă Parlamentului Româniai, ministrul Vasile Dîncu mai precizează că este vorba despre o achiziție a 32 de avioane F-16 ”în configurație M6.5.2”, una care este superioară configurației celor 17 avioane F-16 aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene Române.

”Având în vedere compatibilităţile tehnice cu avioanele din prima escadrilă, avantajele economice ale pachetului propus de Norvegia şi posibilitatea modernizării în ţară a avioanelor, Consiliul de Planificare a Apărării al Ministerului Apărării Naţionale, a hotărât iniţierea demersurilor pentru achiziţionarea pachetului de 32 de avioane F-16 din excedentul Forţelor Aeriene Regale Norvegiene şi achiziţia de la Guvernul Statelor Unite ale Americii a suportului logistic şi echipamentelor specifice necesare modernizării avioanelor.

Fondurile estimate pentru realizarea Capabilităţii Operaţionale Aeriene de Tranziţie sunt de aproximativ 454 milioane de euro, fără TVA, din care pachetul propus de Guvernul Norvegiei este de aproximativ 354 milioane de euro, fără TVA, şi 100 de milioane de euro, fără TVA, suportul logistic şi echipamentele specifice incluse în pachetul de la Guvernul Statelor Unite ale Americii”, se mai precizează în scrisoarea trimisă către Parlamentul României.

Avioanele F-16 din Norvegia, o vechime de peste trei decenii

Potrivit informațiilor furnizate de site-ul regjeringen.no, avioanele multirol F-16 ”au fost coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Regale Norvegiene și a apărării Norvegiei, protejând suveranitatea norvegiană și participând la mai multe operațiuni și exerciții naționale și internaționale”.

Totodată, se menționează că aceste avioane F-16 ”se apropie acum de sfârșitul serviciului său, Agenția Norvegiană pentru Materiale de Apărare a fost însărcinată de către Ministerul Apărării în septembrie 2019 să înceapă pregătirile pentru retragerea aeronavelor rămase până la sfârșitul anului 2021 și, eventual, să le vândă unui alt utilizator”.

”F-16 a servit foarte bine forțele armate norvegiene și națiunea de peste 40 de ani până la înlocuirea lor cu F-35. Ministerul Apărării a exprimat clar dorința lor ca F-16 norvegieni să fie folosite în continuare de către alți aliați din cadrul alianței NATO”

Ministerul Apărării din Norvegia

Vânzarea F-16 sau echipamentele legate de avioanele F-16 trebuie să fie aprobată atât de autoritățile americane, cât și de cele norvegiene.

Flota Norvegiei este printre cele mai bătrâne flote de F-16 din lume

Conform defenseromania.ro, achiziția acestor 32 de avioane F-16 ridică unele semne de întrebare, în contextul în care flota Norvegiei este printre cele mai bătrâne flote de F-16 din lume, iar media de zbor a unui avion F-16 al Norvegiei se situează în jurul a 10.000 de ore de zbor.

Aeronavele F-16 norvegiene sunt la finalul resursei de viață, ceea ce justifică și prețul de achiziție mai scăzut. Prin comparație, pentru prima escadrilă din Portugalia s-au achitat aproximativ 930 de milioane de dolari. Norvegienii înlocuiesc aeronavele F-16 cu F-35 Lightning II, un obiectiv pe care și România s-a angajat să-l atingă după anul 2030.

Spre deosebire de România, Bulgaria are planuri mult mai mari. Premierul Boyko Borissov a anunțat că Sofia dorește să achiziţioneze, suplimentar, alte opt avioane F-16 Block 70/72, așa-numitele avioane F-16 Super Viper, ultima versiune a acestui aparat.

În plus, Bulgaria este este interesată să cumpere alte arme şi echipamente militare, inclusiv trei sisteme radar terestre, mai precizează defenseromania.ro.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Una dintre destinaţiile de vis din Grecia a căzut în capcana propriului succes. De ce...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Reacție tranșantă a Bisericii Ortodoxe Române după imaginile cu „Cina cea de Taină” de la...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
COPACII au început să „FUGĂ” de SCHIMBĂRILE CLIMATICE! Iată cum!
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia...
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Ce scria generalul Alexandru Averescu înaintea bătăliei de la Mărăști?